wtorek, 26 kwietnia 2016

Spaghetti ze szparagami




Mimo, że zimno szparagi już są. 
Spaghetti ze szparagami to sposób na obiad szybki,
azaliż niezwykle wysublimowany.

pęczek szparagów zielonych
cieniutko skrojony boczek wędzony
makaron spaghetti
natka pietruszki
ząbek czosnku
papryczka chili
sól i pieprz
100 g białego wina
oliwa z oliwek
łyżka masła
 


Na patelni rozgrzej masło.
Umyte szparagi potnij na centymetrowe kawałki, 
wcześniej odłamując zdrewniałe części łodyg.
Podsmaż je krótko na maśle i odłóż.
Pokrojony w paski boczek lub szynkę podsmaż na łyżce oliwy.
Dodaj posiekany czosnek i papryczkę. 
Dorzuć szparagi, dopraw pieprzem i solą.
Podlej odrobiną wina i podduś na małym ogniu.
W międzyczasie ugotuj spaghetti i dodaj do reszty składników.


Po wymieszaniu szybciutko na talerz.
Posyp tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
W kieliszku schłodzone białe wino.
Sezon się zaczął...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz