niedziela, 22 lutego 2015

Pasta z małżami Gelpeixe


Prosty obiad z nutą Portugalii. 

2 ząbki czosnku
1 szalotka
1 papryczka pepperoni
pęczek kolendry lub pietruszki
oliwa z oliwek
1/2 szklanki wina białego
makaron spaghetti
sól, pieprz

Małże rozmrażamy powoli jeśli mamy czas.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
Szklimy posiekany czosnek, szalotkę i papryczkę.
Wrzucamy małże i podlewamy winem.
Odrobina soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu.
Przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut, aż muszle się pootwierają.
Te, które się nie otworzyły wywalamy.
Gotujemy w tym samym czasie makaron.
Dodajemy odcedzony makaron i mieszamy z muszlami.
Wszystko posypujemy kolendrą.
I gotowe. Pyszne!
Pachnie latem w Costa da Caparica...



1 komentarz: