niedziela, 18 października 2015

Pierogi z rydzami


To moje pierwsze pierogi i udały się od pierwszego wejrzenia.
Przepis na ciasto za blogiem Magdy Gessler:



                                                                          mąka

500 g
                                                                 gorąca woda 125 ml
                                                                             sól    1 łyżeczka
Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, wlać do niego niewielka ilość gorącej wody i wymieszać. Następnie zagniatać dość szybko, dodając stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde.
Podzielić ciasto na cztery części. Trzy części odłożyć, przykryć czystą ściereczką. Pierwszą część ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. W razie potrzeby podsypać mąką. 

Po rozwałkowaniu wyciąć szklanką krążki i napełnić je przesmażonymi wcześniej rydzami z czosnkiem i pietruszką na maśle, z odrobiną pepperoni.
Oczywiście sól i pieprz do smaku.
Dokładnie sklejamy palcami brzegi i dociskamy widelcem.
Teraz wrzucamy na wrzątek na około 10 minut.
Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Na talerzu dodajemy trochę oliwy extra virgine i posypujemy startym parmezanem.
Smacznego!



2 komentarze:

  1. Do potraw z rydzami nie zalecam czosnku ani peperoni - to zbrodnia! - ma być czysty smak rydzów na maśle, tylko z sola i pieprzem.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tam. Co komu smakuje

    OdpowiedzUsuń