poniedziałek, 21 października 2013

Śląskie rolady czyli zrazy zawijane

 To danie mięsne, które towarzyszy na Śląsku wszystkim większym uroczystościom rodzinnym. Jest pracochłonne i podobno niezbyt pięknie wygląda, ale za to jaki smak!
Mięso wołowe rozbij pod folią spożywczą na bardzo cienkie plastry.
Posmaruj każdy zraz musztardą, na wierzch dodaj posiekany w kostkę boczek wędzony, cebulę i ogórek kiszony. Cały farsz posyp świeżo zmielonym pieprzem i pokrop dobrze przyprawą maggi.
Poszczególne rolady zwiń ciasno i okręć bawełnianą nitką by się nie rozpadły.
 Przełóż wszystko do garnka i obsmaż na oleju na dużym ogniu ze wszystkich stron. 
Teraz uzbrój się w cierpliwość i duś je dłuuugo aż będą mięciutkie i brązowe. Co jakiś czas podlewaj odrobiną wody lub rosołu. Gdy będą miękkie usuń sznurek i zagęść sos odrobiną mąki z wodą i kroplą sosu sojowego. Polecam z kluskami i czerwoną kapustą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz