wtorek, 3 czerwca 2014

Bakłażany grilowane z czosnkiem, pietruszką i oliwą - "Melanzane o zucchine marinate"


Przepis od Gosi Kurmin, która pożyła we Włoszech trochę.
Nawet nie miałem pojęcia, że to takie pyszne i do tego łatwe do zrobienia.
Nie mam zamiaru się wysilać - kopiuję przepis i jedno tylko - zrezygnowałem tym razem z peperoncino, a dodałem oregano.


"Melanzane o zucchine marinate"(bakłażany lub cukinie marynowane w oliwce, pietruszce, pepperoncino i czosnku.... )
Składniki: 2-3 duże bakłażany nadające się do pokrojenia wzdłuż lub wszerz, w zależności od upodobania
ok. 200 ml oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
kilka gałązek zielonej pietruszki
1-2 ostre papryczki (pepperoncino)
sól do posypania
można też dodawac kapary, listki bazylii lub inny zestaw ziół
Wykonanie: Bakłażany (cukinie), myjemy, osuszamy, bakłażany obieramy ze skórki lub i nie obieramy.Niektóre odmiany bakłażanów mają okrutną goryczkę .Kroimy na cienkie plastry, nieprzekraczające 0,5cm wysokości (pamiętajmy, że pod wpływem grilowania na patelni plastry będą się kurczyc i zmniejszac ), każdy plaster bakłażanów obsypujemy z dwóch stron solą i pozostawiamy na co najmniej 1 godzinę , aby utraciły gorycz w formie ściekającej,ciemnej wody ..... (nie robimy tego z cukinią !!! )
Następnie zmywamy z plastrów sól , osuszamy i zaczynamy grillowanie na patelni bez tłuszczu, mogą byc patelnie z "żeberkami".....często obracamy, aby plastry nam nie przywierały..... po uzyskaniu efektu jak na zdjęciu układamy warzywa warstwami, przesypując każdą posiekaną pietruszką, pepperoncino i cieniutkimi plasterkami czosnku.....
Potrawę tę można jesc od razu...ale lepsza jest, gdy postoi kilka godzin w lodówce (pamiętajmy, że dobra oliwa w lodówce lekko zamarza)....
Włosi z południa przekładają takimi warzywami też letnie, piknikowe kanapki , wzbogacając smak mięsa i wędlin, czy żółtego sera ....
 




No naprawdę pyszne!



2 komentarze:

  1. Grzegorz, a co z oliwą? napisałeś, że grilujemy bez tłuszczu...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko skrapiamy oliwą do smaku, oczywiście.

    OdpowiedzUsuń