piątek, 31 stycznia 2014

Zupa rybna helska

 Dziś zupa rybna znaleziona podobno na Helu. Bardzo smaczna i rozgrzewająca.
Składniki:
około 700 gramów ryby – najlepszy będzie dorsz i głowa łososia
włoszczyzna – może być mrożona
kilka ziemniaków
śmietana 18%
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz
słodka czerwona papryka
odrobina soku z cytryny
Smażymy na oliwie włoszczyznę z odrobiną słodkiej czerwonej papryki – to sekret pięknego koloru tej wspaniałej zupy. W międzyczasie do sporego garnka z rybnym bulionem lub z warzywną kostką rosołową wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, powoli gotujemy, aż ziemniaki trochę się podgotują, następnie dodajemy podsmażone na oliwie, pokrojoną w cienkie paski włoszczyznę: marchew, pietruszka, por i seler. Całość doprowadzamy do wrzenia i dodajemy rybę – jeśli mamy głowę ryby zaczynamy gotować  ją razem z ziemniakami, jeśli mamy tylko filety, aby ich nie przesuszyć dodajemy je teraz – na sam koniec gotowania. Dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny.  Gdy ryba się zetnie dolewamy śmietanę po zdjęciu zupy z ognia. Następnie solidnie posypujemy zupę rybną pietruszką, i skrapiamy sokiem z cytryny.
Pycha!


3 komentarze:

  1. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety tam jeszcze nie miałem nigdy okazji jeść zupy rybnej więc ciężko jest mi cokolwiek na ten temat powiedzieć. Natomiast jestem zdania, że świetnie sprawdza się przepis na regenerującą zupę z łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/zupa-regenerujaca-z-lososiem/ którą ja lubię dość często przyrządzać.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń