wtorek, 19 kwietnia 2016

Sałatka Occhi di lupo z tuńczykiem i bobem



Wiosna się opóźnia, ale za to w kuchni już coraz cieplej.
Dziś sałatka makaronowo - tuńczykowo - bobowa.
Przepis podany przez sieciowego owada.
Smakowite bardzo.

Składniki:
makaron occhi di lupo - 400 g
oliwa z oliwek - 4 łyżki
pół posiekanej cebuli
drobno pokrojone łodygi selera naciowego - 2 szt
puszka filetów z tuńczyka w oliwie z oliwek
mrożony bób, uprzednio rozmrożony i obrany ze skórki - 200 g
filety anchois w oleju słonecznikowym - 5 szt
łyżeczka masła
garść posiekanej świeżej pietruszki
sól, pieprz

Sposób przyrządzania:
      Makaron ugotuj al dente wg wskazówek podanych na opakowaniu. 
W czasie, kiedy się gotuje, rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż na niej cebulę oraz seler naciowy. Dodaj bób, odsączonego z oliwy i rozdrobnionego tuńczyka oraz anchois.
    Wymieszaj i smaż razem około 5 minut. 
Dodaj na koniec pietruszkę, masło oraz sól i pieprz. 
Wymieszaj z ugotowanym makaronem.
Szczerze mówiąc najlepiej smakuje na zimno.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz