niedziela, 26 lipca 2015

Sajgonki z mięsem


Zrobiłem według tego przepisu i były dobre:

2 marchewki
1 cebula
300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
2 ząbki czosnku
1 mała garść grzybków mun
100 g makaronu ryżowego nitki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
1 jajko
ok 150 g papieru ryżowego
1-2 garście posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia

Makaron ryżowy oraz grzybki mun przygotować wg przepisu na opakowaniu. Makaron przed zalaniem wodą pokruszyć na małe kawałki to ułatwi potem wymieszanie wszystkich składników. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek obrać i drobno posiekać. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek i marchewkę. Chwilę wszystko razem smażyć a następnie dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Dodać sos sojowy i sos rybny. Zawartość patelni przełożyć do miski aby przestygła. Następnie dodać drobno pokrojone grzybki mun, osączony makaron ryżowy, jajko oraz natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Przygotować papier ryżowy i miskę z letnią wodą.  Postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu tj.jeden papier ryżowy namoczyć w letniej wodzie i ułożyć na desce, na papierze ułożyć ok łyżki farszu, boki zwinąć do środka i zrolować. Tak przygotować resztę sajgonek. Na patelni rozgrzać nieco więcej oleju i smażyć sajgonki na złoty kolor. Podawać z surówką oraz sosem - sojowym lub czosnkowym sosem chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz