poniedziałek, 27 lipca 2015

Babka ziemniaczana




Babka ziemniaczana, czyli prosty polski obiad na każdą porę roku.
Oczywiście dla wielbicieli potraw z ziemniaka, do których bezwzględnie należę.

Składniki:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3 duże jaja
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz

Ziemniaki obrać i utrzeć. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. 
 Cebulę drobno pokroić i zeszklić na tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku.  
Do utartych ziemniaków wbić jajka, dodać boczek cebulkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. 
Całość dokładnie wymieszać. Dodać 2 łyżki ziemniaczanej mąki. 
Masę wylać na posmarowaną olejem formę. Ja używam foremek jednorazowych.
Piekarnik nagrzać do 200°C włożyć babkę i piec 40 minut.  
Następnie piekarnik wyłączyć i trzymać w nim babkę jeszcze przez 10, 15 minut.


Babkę można podawać samą, z sosem grzybowym lub sztuką mięsa w sosie musztardowym.
Albo z kiełbaskami, albo z czym chcesz...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz