poniedziałek, 20 lipca 2015

Dorsz zapiekany ze śmietaną


Bardzo smaczne danie rybne kuchni portugalskiej.
Przepis dała Biedronka i zrobiłem według niego.
Oto on:
 
Bacalhau com natas jest jednym z najbardziej znanych zarówno w Portugalii, jak i na świecie dań przygotowywanych z suszonego dorsza bacalhau. Kremowy śmietanowy sos oraz pokrojone w kostkę ziemniaki świetnie podkreślają delikatny smak ryby.
 
Składniki:
    •    500 g rozmrożonych poprzedniego dnia filetów z dorsza Bacalhau
    •    600 ml mleka
    •    500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
    •    olej  do smażenia
    •    2 duże cebule drobno posiekane
    •    4 łyżki oliwy z oliwek
    •    2  łyżki mąki
    •    200 ml śmietany 18%
    •    sól, pieprz
    •    gałka muszkatołowa
    •    tarty ser typu parmezan

Sposób przygotowania:
Dorsza gotuj w mleku przez około 10 minut.
W tym samym czasie na gorącym oleju usmaż ziemniaki, aż będą jasne i miękkie.
Cebulę smaż na oliwie na średnim ogniu, do zeszklenia. Odcedź dorsza (mleko zachowaj) i dodaj go do cebuli. Zamieszaj, posyp mąką i podlej mlekiem z gotowania. Gotuj na małym ogniu, często mieszając, aż do zgęstnienia. Następnie dodaj podsmażone ziemniaki oraz śmietanę i starannie wymieszaj. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową, po czym przełóż całość do naczynia żaroodpornego.
Posyp tartym serem i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut, aż powierzchnia się zezłoci.



Smaczne bardzo!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz