czwartek, 27 listopada 2014

Lasagne z mięsem


Na zewnątrz coraz chłodniej, zatem coraz bardziej kalorycznie w kuchni.
Raz na jakiś czas można się skusić.
Mnie wyszła pyszna.

Składniki:
płaty makaronu lasagne
pulpa pomidorowa
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
2 ząbki czosnku
papryczka pepperoni
cebula
natka pietruszki
ser mozzarella
sos beszamelowy
sól, pieprz


Platy makaronu zalać wrzątkiem i obgotować 3 minuty, aby zmiękły.
Odcedzić i odstawić.
Sos:
Na patelni podsmażamy czosnek, posiekaną cebulę i trochę papryczki pepperoni na oliwie.
Dodajemy mięso i smażymy aż zmieni kolor na brązowy.
Dodajemy pulpę pomidorową i gotujemy 10 minut.
Dodajemy posiekaną pietruszkę.
Doprawiamy dobrze solą i zmielonym grubo pieprzem.


Przygotowujemy sos beszamelowy:

Do rondelka włóż masło-2 łyżki i powoli rozpuszczaj na małym ogniu. 
Rozsyp 2 łyżki mąki na płynne masło i mieszaj trzepaczką, aż składniki się połączą.
 Nie przyrumieniaj i nie smaż. 
Od razu, gdy utworzy się jednolita masa, wlej część zimnego mleka. 
Cały czas podgrzewaj na małym ogniu i mieszaj energicznie trzepaczką, by nie powstała wielka klucha. Powoli, porcjami, dolewaj mleko i mieszaj. 
Pod wpływem temperatury sos będzie gęstniał i nabierał aksamitnej konsystencji, znikną wszystkie ewentualne grudki. 
Gdy sos uzyska konsystencję gęstej śmietany dopraw solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
Teraz w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z masłem układaj warstwę lasagne.
Pokryj je mięsem z pomidorami.
Kolejna warstwa to sos beszamelowy - nie za bogato.
I znów te same warstwy. Zakończ makaronem i posyp obficie startą mozzarelą.

Wstaw do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Gdy ser się ładnie przyrumieni można podawać.
Nie poparzcie się!


I jeszcze głos ludu już po opublikowaniu, bardzo słuszny:

Jeśli mogę coś dodac ... składniki są super, wszystko rewelacja ...tylko ...w moim przepisie na lasagna istnieje tzw. sofritto , gdy podsmażamy cebulę , podsmażamy również starkowaną marchewkę i posiekany seler naciowy .... taki będzie sos warzywno-mięsny ...co tylko wzbogaci głębię smaku .... a do smażonego mięska jeszcze kielich czerwonego wytrawnego..... kiedyś spróbuj Grzegorzu.... :) Kurminka 








1 komentarz:

  1. Jeśli mogę coś dodac ... składniki są super, wszystko rewelacja ...tylko ...w moim przepisie na lasagna istnieje tzw. sofritto , gdy podsmażamy cebulę , podsmażamy również starkowaną marchewkę i posiekany seler naciowy .... taki będzie sos warzywno-mięsny ...co tylko wzbogaci głębię smaku .... a do smażonego mięska jeszcze kielich czerwonego wytrawnego..... kiedyś spróbuj Grzegorzu.... :) Kurminka

    OdpowiedzUsuń