czwartek, 20 listopada 2014

Papryki faszerowane mięsem




6 papryk najlepiej tych prawie przeźroczystych
1/2 kg mięsa mielonego mieszanego
torebka ugotowanego ryżu
jajko
czosnek
sól, pieprz, przyprawy 

Papryki myjemy i usuwamy gniazda nasienne.
Przygotowujemy farsz:
mięso mieszamy z jajkiem i ugotowanym ryżem.
Dodajemy sporo pieprzu i ulubionych przypraw.
Solimy i dodajemy 2 ząbki rozgniecionego czosnku.
Dobrze pasuje posiekany koperek.


Farszem szczelnie napełniamy papryki i układamy w garnku.
Zalewamy bulionem tak by były prawie przykryte i dusimy 20,30 minut.
Druga wersja:
układamy papryki w naczyniu żaroodpornym.
Polewamy oliwą i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni
przez około 30 minut, aż papryki lekko zbrązowieją.
Wybierzcie sami swoją ulubioną wersję.
Ja lubię z kanaryjskim sosem mojo.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz