niedziela, 31 sierpnia 2014

Leczo


LECZO zwiastuje bliskość jesieni, albo lepiej schyłek lata.
Pod koniec sierpnia staramy się zamknąć w słoikach zapachy i smaki letnie.
W przypadku leczo udaje się to znakomicie.

Kroimy w kostkę:
-cukinię pozbawioną końców
-bakłażana, wcześniej pokrojonego w plastry i posypanego solą, w celu pozbawienia goryczki
-pomidory parzone wrzątkiem by skórka z nich łatwo odeszła
-pieczarki 
-różnokolorowe papryki pozbawione gniazd nasiennych
-papryczkę ostrą do smaku
-czosnek.

Wszystko dusimy na oliwie zaczynając od czosnku, chilli, cukinii, bakłażana i pomidorów, które stworzą bazę.


 Solimy, pieprzymy i dodajemy natkę pietruszki i inne zioła, które lubimy.
Następnie pieczarki i papryki, żeby pozostały jędrne.
Wszystko trwa jakieś 15, 20 minut.
Pakujemy do słoików i mamy bazę na zimę.
Pasteryzujemy około 5 minut.
Bazę, do której dodajemy podsmażoną kiełbasę i boczek wędzony.
I pachnie latem i dobrym jedzeniem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz