piątek, 8 sierpnia 2014

Pikantne kalmary "Umido piccante di calamari"


Jeszcze jeden sposób na kalmary. Bardzo pasują do upalnego lata.
Trochę jak gulasz? Nie, zupełnie coś innego.
Przepis od Gosi Kurmin.


Składniki : ok 1kg kalmarów , najlepiej świeżych i o niedużych rozmiarach (10-15 cm ), ale te mrożone też są niczego sobie , 2 ząbki czosnku, 1 cebula , 350 ml passaty di pomodoro (sos pomidorowy), 150 ml wytrawnego wina białego , 1 pepperoncino (papryczka ostra), 5-6 łyżek oliwy z oliwek. 
Czyścimy kalmary, myjemy , kroimy na pierścienie, osuszamy .



Lekko podsmażamy na rozgrzanej oliwie posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę, gdy wydadzą aromat dodać kalmary, można trochę posolić, lekko odparować z wody , dodać wino, znów lekko odparować, dodać posiekaną pietruszkę i sos pomidorowy , chwilę pogotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje 
( dość często mieszamy, aby nie przypalić ) , no i podajemy z grillowanym chlebkiem czosnkowym. 


Wyszły pyszne i zostały zjedzone tuż po stwierdzeniu tego faktu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz