piątek, 4 lipca 2014

Zupa kurkowa


Zupa z kurek kojarzy się z latem, z babcią i dziadkiem.
To po prostu wszystko co pozytywne, co dobre.
Grzyby trzeba dobrze oczyścić na sucho, najlepiej pędzelkiem.
Posiekaną cebulę i ząbek czosnku trzeba wrzucić na patelnię na łyżkę masła.
Przeszklić i dodać kurki pokrojone wzdłuż.
Do tego jeden, dwa ziemniaki pokrojone w drobną kostkę.
Posolić, popieprzyć.
Po kilku minutach zalać wywarem z warzyw i gotować 10 minut.


Gdy wszystko zmięknie przestudzić i dodać odrobinę zasmażki.
Czyli masło klarowane z łyżką mąki.
Następnie zabielić dobrą, gęstą śmietaną.
Do tego garść posiekanej natki pietruszki.
I tyle, smak sam się obroni.
A jaki zapach w całym domu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz