poniedziałek, 30 czerwca 2014

Kluski śląskie


Kluski śląskie robi się szybko i łatwo.
 Ale zawsze z lekkim niepokojem, że tym razem nie wyjdą.
Ugotuj ziemniaki - odpowiednią ilość do ilości osób.
Gdy lekko przestygną przeciśnij przez praskę.
Umieść ziemniaki w dużej misce i odejmij 1/4 masy.
To miejsce wypełnij mąką ziemniaczaną i dodaj wyjęte ziemniaki oraz 1 łyżeczkę soli.
Zagniataj ciasto aż nie będzie przywierać do dłoni.
Jeśli zdarzy się, że dałeś za dużo mąki i ciasto jest za twarde - dodaj jajko.
Z masy formuj małe kulki i koniecznie palcem zrób dziurkę na sos.
Wrzucaj partiami na solony wrzątek.
Gdy wypłyną gotuj jeszcze kilka minut.
Doskonałe do mięs z sosem!
Jeśli chcesz zrobić kluski białe, to zamiast mąki ziemniaczanej dodaj zwykłą.
Jeśli chcesz uzyskać kluski ciemne - dodaj do ciasta starte i odsączone ziemniaki.
Kilka, nie za dużo.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz