sobota, 21 czerwca 2014

Zupa rybna kanaryjska



Moja ulubiona zupa rybna na letnie dni.
Potrzebne:
1/2 kg filetu z soli lub innej białej ryby morskiej
1/2 kg owoców morza
marchew, pietruszka
pęczek kolendry
papryczka chilli
czosnek
cytryna
oliwa
kurkuma
2 pomidory lub puszka
sol, pieprz
Filety z ryb gotujemy z warzywami. 
Dodaję kostkę krewetkową ze sklepu Asia Taste.


W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekany czosnek i papryczkę chilli.
Ilości w zależności od tego jak kto lubi.
Dorzucamy owoce morza i podsmażamy szybko.
Lekko solimy i dodajemy kurkumę lub w ideale szafran.
Po chwili wrzucamy pomidory pokrojone w kostkę, bez skórek.
Wszystko dusimy kilka minut i dodajemy do garnka z wywarem rybnym.


Można dorzucić paprykę czerwoną i zieloną pokrojoną w paski.
I w zasadzie gotowe.
Ale koniecznie dodajemy posiekaną kolendrę!
Bez niej nie ma tego zapachu.
Ja dodaję jeszcze gotowany ryż, ale na Kanarach raczej była podawana z białym pieczywem.
No palce lizać!













2 komentarze:

  1. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda i na pewno smakuje bardzo dobrze i jak tylko nadarzy się okazja to jestem zdania, że spróbuję tego przepisu. Ja również mogę każdemu polecić przepisy z https://mowisalmon.pl/przepisy/ jeśli ktoś chce wykonać łososia w bardzo fajnym wydaniu.

    OdpowiedzUsuń