wtorek, 18 marca 2014

Zupa rybna tajska

Pyszna zupa bazująca na łososiu, ale pewnie krewetki również się sprawdzą.
Albo jakakolwiek inna dobra ryba morska.
Składniki:
filet z łososia
pomidory z puszki
marchew
korzeń pietruszki
makaron ryżowy
mleko kokosowe bez konserwantów (400 ml)
masło  4 łyżki
papryczka chili
sos rybny
czosnek
imbir świeży
świeża kolendra
liść laurowy
 cukier
Łososia gotuj w ok.1,5 litra wody z marchwią i pietruszką, liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie wywar przecedź, oddziel mięso z ryby, pokrój w kostkę marchew, pietruszkę i włóż z powrotem do wywaru, dołóż masło, pomidory , wlej mleko kokosowe, kilka łyżek sosu rybnego  oraz podsmażony na patelni czosnek z chili i imbirem i zagotuj. Posyp kolendrą, dodaj szczyptę cukru, 
 dodaj ugotowany oddzielnie makaron ryżowy.
Ale dobre!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz