poniedziałek, 20 stycznia 2014

Kalmary

Kalmary z frytkami na obiad? Oczywiście - szybko i lekko.
Kalmara kroimy na krążki i zalewamy sokiem z połówki limonki.
Rozgrzewamy olej i smażymy frytki na złoty kolor.
W tym czasie wrzucamy na patelnię posiekany czosnek, trochę ostrej papryczki.
Wszystko na dobrej oliwie, oczywiście.
Dodajemy kalmary i sok z drugiej połowy limonki.
Dolewamy trochę białego wina i lekko prószymy mąką.
W zasadzie gotowe.
Do tego super sałata zmieszana wielokrotnie.
Sos do sałaty:
oliwa
pół cytryny
dwie łyżeczki miodu
ząbek czosnku wyciśnięty
kilka kropel maggi
kilka kropel octu balsamico
sól, pieprz
Wymieszać na aksamitny sos.
SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz