czwartek, 3 sierpnia 2017

Wątróbka w sosie malinowym



Składniki:
40 dkg wątróbki drobiowej
mąka
1 cebulka szalotka
miks sałat z rukolą
1/2 szklanki malin
sól, pieprz

Sos:
szklanka malin
2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
1 łyżka octu balsamico
1 łyżka miodu
sól, pieprz

Zaczynamy od przygotowania sosu.
Do garnka wrzucamy maliny, dodajemy miód i na małym ogniu
dusimy aż maliny się rozpadną. Dodajemy ocet jabłkowy i balsamico.
Solimy i pieprzymy do smaku i mieszamy aż do zagęszczenia sosu.
Przecieramy przez sito.

Wątróbkę czyścimy z białych części oprószamy mąką
i smażymy na oleju. Pod koniec smażenia solimy i pieprzymy.
Odsączamy z nadmiaru oleju i kroimy w plastry.
Wątróbkę układamy na sałacie.
Ozdabiamy świeżymi malinami i krążkami szalotki.
Wszystko polewamy sosem malinowym wcześniej przygotowanym.
Maliny lizać!

1 komentarz: