czwartek, 3 sierpnia 2017

Pasta tagliatelle z łososiem i kurkami


To bardzo lekkie i smaczne danie na letni czas, ale nie tylko.
Potrzebujemy:
20 dkg świeżego filetu z łososia
papryczka chilli
szalotka
ząbek czosnku
kieliszek białego wina
fenkuł
makaron tagliatelle
sól, pieprz
oliwa
serek mascarpone
limonka
15,20 dkg świeżych kurek
dymka


Kurki czyścimy i podsmażamy na maśle z solą i pieprzem i garścią posiekanej dymki.
Odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy.
Podsmażamy krótko posiekaną szalotkę, czosnek, chilli i kawałek fenkułu.
Filet z łososia kroimy na nieduże kawałki i dodajemy na patelnię.
Chwilę smażymy i dodajemy kieliszek białego wina i sok z limonki.
Dodajemy kurki.
Sos zagęszczamy dwiema solidnymi łyżkami mascarpone.
Solimy i doprawiamy pieprzem.
W międzyczasie gotujemy makaron i dodajemy do sosu.
Mieszamy delikatnie i na talerze.....


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz