poniedziałek, 4 maja 2015

Okoń morski z pieca (Labraks)


Labraks czyli okoń morski, to jedna z najsmaczniejszych ryb.
Pieczony w piekarniku jest soczysty, a z zewnątrz chrupiący.
No i nie pływa w tłuszczu.
Umyte i oczyszczone okonie solimy i posypujemy przyprawami:
papryka słodka,
papryka ostra,
starta skórka z cytryny lub limonki.
Do środka ryby wkładamy gałązkę rozmarynu lub koperku
i dwa ząbki czosnku.
 
 
Do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie smarujemy ryby oliwą z oliwek.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika(180 stopni) na 20 minut.
Po 10 minut na każdą stronę ryby.
Rybę pieczemy na ruszcie, żeby była sucha i chrupiąca.
 
 
Z ziemniakami i sałatą smakuje wybornie.
Nie zapomnijcie pokropić cytryną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz