sobota, 9 maja 2015

Kaszotto ze szparagami


Sezon na szparagi jest krótki, ale właśnie trwa.
Potrawa boska. Subtelne szparagi ze zdrową polską kaszą pęczak.
REWELACJA

pęczek zielonych szparagów
woreczek kaszy pęczak
masło
oliwa
szalotka
pół szklanki białego wina
szklanka bulionu
sól, pieprz
papryczka jalapeno (niekoniecznie)
parmezan 

Szparagi czyścimy, odłamujemy zdrewniałe końcówki.
Dzielimy na kawałki i krótko smażymy na maśle.
Odkładamy.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i przesmażamy
posiekaną szalotkę i posiekaną
 papryczkę.
Dodajemy kaszę pęczak i  podlewamy połówką szklanki bulionu.
Gdy kasza wypije bulion podlewamy białym winem.
I tak powoli na zmianę wino i bulion, aż kasza będzie gotowa.
 
 
Gdy kasza jest gotowa dodajemy szparagi.
Zdejmujemy z ognia i posypujemy startym parmezanem.
Dodajemy łyżkę surowego masła.
Mieszamy delikatnie by osiągnąć kremową konsystecję.
Doprawiamy solą i pieprzem.
REWELACJA.
 

 
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz