niedziela, 8 marca 2015

Kalmary faszerowane


Malutkie kalmary baby można teraz kupić w Biedronce w ramach kuchni portugalskiej.
Danie jest dość proste w przygotowaniu, a bardzo smaczne.
W biedronkowym przepisie zastąpiłem kiełbasę ryżem z odrobiną grilowanego bakłażana.
To akurat miałem pod ręką.
I do tego frytki....

Składniki:
  • 1/2 kg mrożonych kalmarów Gelpeixe
  • 1/2 dużej cebuli szalotki drobno posiekanej
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • pół kiełbasy Porco Preto Painha, obranej ze skóry i zmielonej w maszynce
  • u mnie 1/2 torebki gotowanego ryżu zmieszanego z grilowanym bakłażanem 
  • oliwa z oliwek 
  • posiekana natka pietruszki
  • 100 g rozdrobnionego miąższu czerstwego chleba
  • 200 g sosu pomidorowego (przygotowanego z podduszonych na oliwie pomidorów)
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz
Kalmary rozmroź, opłucz, osusz i usuń macki. Pokrój macki w małe kawałeczki, a każdego kalmara wywiń na drugą stronę. 

Kalmary rozmroź, opłucz, osusz i usuń macki. Pokrój macki w małe kawałeczki, a każdego kalmara wywiń na drugą stronę. W garnku rozgrzej 3 łyżki oliwy. Wrzuć połowę cebuli i czosnku, zeszklij. Dodaj zmieloną kiełbasę 
(u mnie ryż z bakłażanem) oraz pokrojone macki kalmarów i smaż przez 2–3 minuty, często mieszając. Dodaj około 2 łyżek sosu pomidorowego, rozdrobniony miękisz chleba i 2 łyżki pietruszki. Odstaw z palnika. Przygotowanym farszem delikatnie wypełnij kalmary. Do garnka dolej oliwy i zeszklij na niej resztę cebuli i czosnku. Włóż kalmary i smaż je na średnim ogniu, aż staną się nieprzezroczyste.


Dodaj pozostały sos pomidorowy i białe wino, dopraw solą i pieprzem, przykryj i gotuj przez kolejne 10 minut, aż będą miękkie. Przełóż danie na półmisek i posyp posiekaną pietruszką.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz