wtorek, 10 lutego 2015

Papas arrugadas - pomarszczone ziemniaki kanaryjskie


Takie ziemniaczki można zjeść tylko na Wyspach Kanaryjskich i u mnie.
Genialne z sosami mojo. Doskonałe do ryby.
Otoczone morską solą zawsze pamiętają o wakacjach.


Potrzebne składniki:

-1 kg średnich lub małych ziemniaków w podobnym rozmiarze (takie ziemniaki powinny się równo gotować)
-1 cytryna
-3 łyżki grubej soli morskiej

Ziemniaki dokładnie myjemy (najlepiej szczoteczką), a następnie płuczemy pod bieżącą wodą  i umieszczamy w garnku. Wciskamy do nich sok z 1/2 cytryny, wlewamy zimną wodę i wrzucamy wyciśniętą połówkę owocu (odda jeszcze aromat).
Ziemniaki z cytryną odstawiamy na ok. 30 minut, a następnie wylewamy cytrynową wodę i zalewamy świeżą (już bez dodatku cytryny), tak aby woda nie zakryła całkowicie ziemniaków.
Dodajemy sól morską, mieszamy i stawiamy na gaz. W zależności od gatunku, ziemniaki gotujemy od 20 (młode) do 40 minut, kontrolując poziom wody (w razie konieczności można dolać wrzątek, pamiętajmy o tym, aby do gotujących ziemniaków nie dolewać zimnej wody - ziemniaki mogą  wtedy zrobić się twarde ).
Ugotowane ziemniaki odcedzamy, kropimy pozostałym sokiem z cytryny i stawiamy do osuszenia jeszcze na gaz, do momentu, aż skórka będzie pomarszczona (ziemniaki obracamy, aby równomiernie się przypiekły.



Papas arrugadas podajemy z mojo jako przystawkę lub dodatek do mięs czy ryb


1 komentarz: