piątek, 6 lutego 2015

Bliny rosyjskie





składniki
ok. 150 g mąki pszennej
400 ml zsiadłego mleka
1 łyżeczka sody
50 ml wrzątku
szczypta soli
dodatki:
gęsta śmietana
kawior czerwony lub łosoś wędzony


Bliny kojarzą mi się z wakacjami w Gdańsku, gdzie serwowane były przez mamę
mojego przyjaciela na śniadanie. Mama pochodziła z Rosji i przepis znała po prostu z domu.
Podawała je z miodem lub gęstą śmietaną.
A za oknem lato i zielony ogród. Cudownie...

Bardzo ważna jest kolejność czynności.
Do naczynia wsypujemy mąkę i szczyptę soli.
Dodajemy zsiadłe mleko i mieszamy drewnianą łyżką na gładką masę.
Ciasto powinno być bardziej gęste niż naleśnikowe.
Następnie dosypujemy łyżeczkę sody oczyszczonej i zalewamy odrobiną wrzątku w celu spienienia.
Ciasto jeszcze raz dobrze mieszamy aż pokażą się bąbelki powietrza.

Na suchej patelni smażymy nieduże placuszki na złoty kolor.


Gdy są gotowe podajemy z łososiem lub kawiorem i gęstą śmietaną.
Lub na słodko z miodem.
Ech, wakacje!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz