piątek, 5 września 2014

Zupa grzybowa


Pozostajemy w temacie późnego lata i grzybobrania.
Zupa grzybowa z różnych grzybów leśnych uzbieranych ledwo co w lesie.
Grzyby starannie oczyszczone i pokrojone w paski smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym
 z solą i pieprzem, tak długo, aż pozbędą się nadmiaru wody.
Wtedy dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Dodajemy pokrojone w kostkę 2,3 ziemniaki.
Zalewamy bulionem.
Dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego i 2 listki laurowe.
Doprawiamy według gustu.
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy masło klarowane i zasypujemy dwiema łyżkami mąki, starannie mieszając drewnianą łyżką na aksamit.
Zasmażkę łączymy z zupą.
Gotujemy łazanki lub świderki.
Możemy dodać kleks dobrej śmietany do każdego talerza.
Pyszne!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz