poniedziałek, 16 czerwca 2014

Barszcz ukraiński




Pyszna zupa dar od Ukraińców dla Polaków!
Polecany na zimę, ale teraz, na początku lata są najlepsze młode buraczki.

Składniki:
Młode buraki
Fasola biała
Ziemniaki
Pomidory
Masło
Pierś kurczaka
Koperek
Sól, pieprz
Kapusta
Liść laurowy
Ziele angielskie
Czosnek
Śmietana


Fasolę trzeba namoczyć poprzedniego wieczora i zostawić na noc.
Odcedzić i przepłukać.
Ugotować w solonej wodzie do miękkości.
W tym samym czasie buraczki pokroić w kostkę i ugotować wraz z włoszczyzną.


Do ugotowanych buraków zetrzeć na grubych oczkach marchew, pietruszkę.
Dodać pokrojony w kostkę ziemniak, poszatkowaną ćwiartkę kapusty białej, 
wycisnąć dwa ząbki czosnku, dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka.
Dodać ziele angielskie  i dwa listki laurowe, sól, pieprz.
Gotować, aż wszystko zmięknie, jakieś 20 minut.
W tym samym czasie przeduś dużego pomidora bez skórki na 2 łyżkach masła.
Dodać do zupy wraz z dwiema łyżkami przecieru pomidorowego.
Wszystko pogotować chwilę by połączyły się smaki.
Do niedużej części ostudzonej zupy dodać śmietanę 30% i zahartować, po czym dodać do barszczu.
Najsmaczniejszy następnego dnia, gdy wszystko się przegryzie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz