sobota, 26 kwietnia 2014

Spaghetti z mulami

To wymagało odwagi, ale warto było!
Świeże mule są w czwartki w supermarketach.
Składniki:
Paczka muli
natka pietruszki
papryczka chili
limonka
czosnek
szalotka
białe wino
Mule szorujemy dokładnie pod bieżącą wodą. 
Odrzucamy te, które są otwarte.
Jeśli postukamy nimi o zlew i się nie zamkną to znaczy że są martwe i nie nadają się do jedzenia.
Gotujemy spaghetti al dente.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekany czosnek i szalotkę oraz chili.
Dodajemy mule i solidnie potrząsamy.
Odrzucamy te, które się nie otworzyły!
Podlewamy białym wytrawnym winem, dodajemy sok z limonki i dusimy około 5 minut.
 Aby wszystkie żywe mule się otworzyły, potrzebna jest odpowiednia temperatura,
bez przykrycia pokrywką nie da rady


Na koniec dodajemy pomidorki cherry lub pomidory z puszki.
Na to solidną porcję pietruszki lub jeszcze lepiej kolendry.


Mieszamy z makaronem i szybciutko na stół.
Polecam.



2 komentarze:

  1. aby wszystkie żywe mule się otworzyły, potrzebna jest odpowiednia temperatura, bez przykrycia pokrywką nie da się rady

    OdpowiedzUsuń