To wymagało odwagi, ale warto było!
Świeże mule są w czwartki w supermarketach.
Składniki:
Paczka muli
natka pietruszki
papryczka chili
limonka
czosnek
szalotka
białe wino
Mule szorujemy dokładnie pod bieżącą wodą.
Odrzucamy te, które są otwarte.
Jeśli postukamy nimi o zlew i się nie zamkną to znaczy że są martwe i nie nadają się do jedzenia.
Gotujemy spaghetti al dente.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekany czosnek i szalotkę oraz chili.
Dodajemy mule i solidnie potrząsamy.
Odrzucamy te, które się nie otworzyły!
Podlewamy białym wytrawnym winem, dodajemy sok z limonki i dusimy około 5 minut.
Aby wszystkie żywe mule się otworzyły, potrzebna jest odpowiednia temperatura,
bez przykrycia pokrywką nie da rady
Aby wszystkie żywe mule się otworzyły, potrzebna jest odpowiednia temperatura,
bez przykrycia pokrywką nie da rady
Na koniec dodajemy pomidorki cherry lub pomidory z puszki.
Na to solidną porcję pietruszki lub jeszcze lepiej kolendry.
Mieszamy z makaronem i szybciutko na stół.
Polecam.
aby wszystkie żywe mule się otworzyły, potrzebna jest odpowiednia temperatura, bez przykrycia pokrywką nie da się rady
OdpowiedzUsuńOczywiście prawda
Usuń