wtorek, 8 kwietnia 2014

Pasta z makreli na dwa sposoby

Makrela wędzona jest super!
 Bardzo smaczna i zdrowa. Do zajadania się na śniadanie jak i kolację.
Pierwszy sposób z jajkiem na twardo, bardzo tradycyjny.
Składniki:
jajko na twardo
majonez domowy
ogórek kiszony
cebulka dymka
cytryna lub limonka
makrela wędzona
pieprz do smaku

Makrelę obieramy dokładnie z ości i rozdrabniamy palcami.
Siekamy wszystkie składniki i łączymy dodając majonez według własnego smaku.
Doprawiamy cytryną i pieprzem świeżo zmielonym.


Sposób drugi:

Obieramy dokładnie makrelę i dodajemy siekany ogórek kiszony,
kilka kaparów,  zmiażdżony zielony pieprz, odrobinę soku z cytryny
i małą łyżeczkę majonezu i pół łyżeczki chrzanu.
Wszystko delikatnie mieszamy i na świeże pieczywo nakładamy.
Mniam!

1 komentarz:

  1. Dorota napisał(a): „a próbowales makrelke tylko z natka pietruszki i ze szczypiorkiem ? Jesli ktos chce moze do tej pasy dolozyc maselka lub margarynki ( osobiscie wole maselko), ale makrelka jest juz w sobie wystarczajaco tlusta.”

    OdpowiedzUsuń