piątek, 21 lutego 2014

Pulpeciki w sosie koperkowym


Składniki
    ▪    500 g mięsa wieprzowego zmielonego
    ▪    1 jajko
    ▪    2 łyżki tartej bułki
    ▪    sól i pieprz
    ▪    mąka do obtoczenia
    ▪    2 łyżki śmietany
    ▪    3 łyżki mąki (lub 2,5)
    ▪    1/2 szklanki mleka (nawet odrobinkę więcej)
    ▪    pęczek koperku
Do miski włóż zmielone mięso wieprzowe, wbij jajko, dodaj tartą bułkę i dopraw solą i pieprzem.
Dodaj pół pęczku posiekanego koperku. Dokładnie wymieszaj.
Formuj niewielkie kulki. Nabieraj łyżką i formuj w dłoniach.
Pamiętaj - malutkie są najsmaczniejsze.
Każdą kulkę obtaczaj w mące.
Do garnka nalej tyle wody, by akurat przykryła kulki. Lekko posól i zagotuj. 
Kiedy będzie już wrząca to wkładaj pulpeciki.
Pulpeciki gotuj około 20-25 minut na średnim ogniu.
Koperek posiekaj drobno.
W naczyniu wymieszaj mleko, śmietanę i mąkę tak aby nie było grudek.
Zmniejsz troszkę ogień. Powoli wlewaj zawartość szklanki do garnka i mieszaj delikatnie.
Sos zrobi się po chwili gęstszy, dodaj koperek, mieszaj. Chwilkę jeszcze gotuj.
Podaj z ziemniaczkami lub makaronem.
To dobre jest!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz