wtorek, 4 lutego 2014

Burrito w polskim naleśniku

Farsz zwany burrito jest bogaty w wiele smaków, ale przede wszystkim dość ostry i tak ma być.
2 łyżki oliwy z oliwek
200 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanego
2 papryki (np. żółta i czerwona) i papryczka chili
1 czerwona cebula i 2 ząbki czosnku
1 puszka obranych pomidorów w sosie pomidorowym
1 puszka (400 g) czarnej fasoli (lub czerwonej)
Na patelni rozgrzewamy  oliwę i podsmażamy posiekany czosnek wraz z cebulą i posiekaną papryczką.
Jak się zeszkli dodajemy mięso i podsmażamy na brązowo.
Następnie pomidory, papryki kolorowe, coś zielonego czyli natka pietruszki lub lepiej kolendry.
Można też dodać przesiekaną rukolę.
Na końcu przepłukaną fasolkę i wszystko dusimy chwilę.
Doprawiamy solą i pieprzem i w zasadzie gotowe.
Napełniamy farszem wcześniej przygotowane naleśniki.
Można też upiec prawdziwe tortille wtedy dopiero będzie Meksyk. 
Ostro!

Przepis z internetu:
Składniki, 10 tortilli:
2 szklanki mąki pszennej razowej
1/2 szklanki mąki pszennej (zwykłej, białej)
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki* masła, masła roślinnego, margaryny lub smalcu (schłodzonych)
3/4 szklanki bardzo gorącej (zagotowanej) wody


1 szklanka = 250 ml
*1/4 szklanki masła = 4 łyżki (każda po 15 ml) = 55 g masła

Przygotowanie:
  • Do miski wsypać obydwie mąki, wymieszać z solą. Dodać pokrojone na kawałeczki masło (masło roślinne, margarynę lub smalec) i rozetrzeć je palcami razem z mąką. Zrobić wgłębienie i wlać w nie gorącą wodę. Mieszać widelcem aż mąka wchłonie całą wodę. Gdy ciasto nieco przestygnie wyrobić je ręką (około 1 - 2 minuty). Z ciasta uformować kulę i podzielić ją na 10 części, ulepić kulki, przykryć wilgotną ściereczką kuchenną i odstawić na minimum godzinę (ciasto można trzymać dłużej, w lodówce, np. zawinięte w folię aluminiową).
  • Kulki z ciasta rozwałkowywać jak najcieniej na placki o średnicy około 20 cm. Dobrze rozgrzać patelnię, zmniejszyć ogień do średnio dużego i smażyć placki (bez dodatkowego tłuszczu) przez około 30 sekund z każdej strony. Tortilli nie można smażyć zbyt długo, bo staną się za bardzo twarde i sztywne. Usmażone tortille trzymać pod wilgotną ściereczką, można je od razu zwinąć w rulon, aby zachowały kształt. Można przechowywać w lodowce lub zamrażać. Aby ułatwić zwijanie tortilli w rulon, warto je podgrzać np. na parze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz