poniedziałek, 27 stycznia 2014

Pizza domowa

Zawsze wydawało mi się, że pizza w domu to jakiś koszmar i cała kuchnia w mące.
Trochę prawdy w tym jest, ale bez przesady. 
Za to pizza ma smak taki jaki ma być.
Ciasto (z zeszytu mojej siostry)
Szczerze mówiąc, to kupuję w Carrefourze, gotowe za 1.50 i jest pyszne.
Ciasto trzeba rozwałkować, podsypując szczerze mąką na cienki placek, który układamy na blasze.
Blacha powinna być nasmarowana oliwą, żeby łatwo było oddzielić pizzę od blachy.
Placek smarujemy sosem pomidorowym, ale bez przesady.
Następnie rozrzucamy ser mozzarella na całej powierzchni.
Kolejny etap, to dodatki. W tym wypadku salami pepperoni i szynka.
Na wierzch jeszcze trochę sera pleśniowego i sporo oregano.
Do piekarnika na 180 stopni na jakieś 15, 20 minut.
 Jak krawędzie zrobią się lekko czarniawe, to znaczy, że pizza jest gotowa i można posypać ją świeżą rukolą.
To jest naprawdę dość łatwe i szybkie danie.
Ale super smaczne i jesteś mistrzem we własnym domu!

1 komentarz: