czwartek, 2 stycznia 2014

Bigos


Beegees noworoczny ratuje życie nieraz. W każdym domu smakuje inaczej. Ale to obowiązkowa potrawa, oprócz barszczu na pierwszy dzień roku.
Składa się z:
kapusty kiszonej kilogram
ziele angielskie i liść laurowy
grzyby suszone
papryczka ostra
pieprz sól
mięso pieczone wołowe i wieprzowe
kiełbasa wędzona
przecier pomidorowy
Kapustę zalewamy wodą i dodajemy wszystkie przyprawy.
Gotujemy na małym ogniu.
W tym samym czasie dusimy mięsa w przyprawach, tak jak lubimy.
Kiedy mięso jest gotowe kroimy je w kostkę i łączymy z kapustą.
Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i posiekane niezbyt drobno namoczone wcześniej grzyby.
Podlewamy lekko wodą z moczenia grzybów.
Wszystko dusimy na wolnym ogniu aż połączą się smaki.
Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy i przyprawiamy solą, pieprzem i chili.
Smak musi być wyraźny i ostry.
Bigos podgrzewamy przez kolejne trzy dni, aż ostatecznie zniknie w naszych żołądkach.
Bardzo dobrze daje się mrozić i często ratuje w niespodziewanych momentach.
Do Siego...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz