wtorek, 24 grudnia 2013

Śląskie makówki


Makówki na Śląsku są obowiązkowe, przynajmniej w naszej rodzinie.
Potrzebujemy:
1/2 kg zmielonego maku
2 bułki
łyżka masła
bakalie
kokos
sól, cukier
Zagotuj około 1litr wody, rozpuść w niej masło, dodaj łyżkę stołową cukru i szczyptę soli
Dodaj mak i przemieszaj. Do masy dodaj posiekane orzechy włoskie, migdały, figi, rodzynki, morele,wiórki kokosu, szczyptę wanilii do smaku.
Masę pogotować na małym ogniu przez 15 minut.
W międzyczasie pokrój bułki na cienkie kromki.
W naczyniu układaj warstwami, najpierw masa makowa, a na niej bułka. I tak na przemian.
Zakończ masą makową
Udekoruj wierzch wiórkami kokosowymi i migdałami lub orzechami.
Podaje się z dodatkiem mleka.
Wesołych Świąt!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz