piątek, 20 grudnia 2013

Krewetki tygrysie z makaronem


Proste danie, ale za to wykwintne i lekkostrawne.
Potrzebujemy:
krewetki tygrysie 6,7 sztuk na osobę
makaron spagetti
czosnek
papryczka ostra
natka pietruszki lub kolendry
oliwa z oliwek 
trochę pesto
świeży imbir
limonka

Krewetki obieramy z pancerzyków.
Rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy pancerzyki na oliwę aż zrobią się różowe.
Usuwamy je z patelni, potrzebne były tylko do oddania aromatu morskiego do oliwy.
Na oliwę wrzucamy posiekany cienko czosnek i papryczkę chili. 
Chwilę smażymy i dodajemy krewetki. Solimy lekko solą morską i pieprzymy nieco.
W międzyczasie gotujemy makaron al dente.
Na patelnię dodajemy trochę pesto domowej roboty.
Zalewamy wszystko połową szklanki białego wina.
Dusimy chwilę i posypujemy solidnie pietruszką lub/i kolendrą.
A teraz sposób, który zdradziła mi przyjaciółka z Italii.
"Solimy" delikatnie odrobiną mąki żeby sos się kleił do makaronu.
Jeszcze sok z limonki i prawie gotowe.
Teraz dodajemy makaron na patelnię, łączymy wszystko i szybko przekładamy na talerze.
Po prostu niebo w gębie...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz