sobota, 2 listopada 2013

Szałot czyli kwaśne ziemniaki

Sałatka z ziemniaków zawsze pojawia się na stole kiedy mało czasu i szybko trzeba coś podać.
Jest prosta i mało przy niej przygotowań a smakuje prawie wszystkim. Dobrze smakuje latem na działce nad jeziorem.

Składniki:
3,4 ziemniaki ugotowane
kawałek boczku wędzonego
1 cebula
1 ogórek kiszony
1 łyżka octu zwykłego
sól pieprz

Ziemniaki ugotuj w mundurkach. W międzyczasie pokrój w kostkę ogórek i cebulę.
Dawniej były to już wszystkie składniki na biednym Śląsku, ale z czasem doszła "bogatsza" zawartość.
A zatem pokrojony w kostkę boczek wędzony wysmaż dobrze na patelni do stanu chrupiących skwarek. Połącz w naczyniu boczek, cebulę, ogórek i ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę.
Moja mama dodaje jeszcze skrojone resztki wędlin, które akurat zostały w lodówce.
Całość wymieszaj i dopraw solą, pieprzem i octem do smaku. Trochę posiekanej natki pietruszki doda urody. U nas podajemy z kotletem schabowym. Ale niekoniecznie, bo w środku już jest mnóstwo wszystkiego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz