niedziela, 13 października 2013

Papryki nadziewane

Była prośba o obiad - jest odzew.
Papryki wydrąż z nasion i białych części - są gorzkie. Wstaw wodę z solą i ugotuj torebkę ryżu lub kaszy gryczanej w zależności od nastroju. Ryż jest gładki i delikatny, kasza konkretna i wyrazista.
Lubię obydwie wersje. Przygotuj mięso ( około 40 dkg na jakieś 6 papryczek niedużych ).
W misce mięso mielone mieszane połącz z jajkiem, solą i pieprzem przyprawami jakie lubisz.
Gdy kasza lub ryż się ugotują połącz wszystko z mięsem. Farsz gotowy, którym delikatnie wypełnij papryczki. Ułóż je ciasno w garnku i zalej wywarem warzywnym. Gotuj około 40 minut na małym ogniu pod przykryciem. Inna wersja - wstaw papryczki do naczynia żaroodpornego i do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podaj z sosem pomidorowym lub grzybowym. Smaczne i zdrowe, a także lekkostrawne. Oczywiście zależy ile się zje. Ja lubię z dodatkiem sosu mojo z Wysp Kanaryjskich. Przepis będzie niebawem....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz