piątek, 25 października 2013

Bakłażan na dwa sposoby

Na początek roladki z bakłażana nadziewane serem. 
Bakłażana umyj i potnij wzdłuż na cienkie paski, które posyp solą i odstaw na kilkanaście minut.
Jak już puści gorzki sok wytrzyj każdy pasek  papierowym ręcznikiem i wstaw do nagrzanego piekarnika ustawionego na funkcję grill. 
W międzyczasie wymieszaj odrobinę sera mozzarella z serem pleśniowym w proporcjach jak lubisz.
Dopraw pieprzem i odrobiną soli, jeśli potrzeba i dodaj jakieś świeże zioła.
Posmaruj cienko każdy plaster bakłażana i zwiń w malutkie roladki. Zepnij każdą wykałaczką.
Palce lizać.


Drugi sposób na bakłażana 
Wyłóż posmarowane oliwą naczynie do zapiekania plastrami grillowanego bakłażana.
Pokryj cienką warstwą przecieru pomidorowego i serem mozzarella zmieszanym z odrobiną rokpola.
Sparz pomidor, obierz ze skórki i podziel na małe kostki. Dodaj sól, pieprz, rozgnieciony ząbek czosnku i posiekaną natkę pietruszki lub kolendry.
Ułóż warstwę na bakłażanie. Wszystko pokryj warstwą startego żółtego sera. 
Wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 20, 30 minut. 
Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz