niedziela, 1 lipca 2018

Hummus z bobu




Bobu ci teraz dostatek, aż nie da się czasem przejeść.
I dobrze. Nie ma co się przejadać.
Została miseczka obranego bobu- zrobimy pastę.
Innymi słowy - hummus.

250 g bobu
ząbek czosnku
łyżka soku z cytryny
2 łyzki oliwy
sól
świeżo zmielony pieprz
łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki chilli
garść podprażonego słonecznika 



Bób ugotować w lekko osolonej wodzie, odsączyć, lekko przestudzić i obrać.
Zmiksować na gładką pastę z czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą.
Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Dodać kumin jeśli lubisz.
Jeśli nie lubisz nie dodawaj! Bo nie polubisz!
Zaostrz odrobiną chilli.
Posyp słonecznikiem wcześniej podprażonym na patelni.
Żeby coś chrupało pod ząbkiem.
Podaj na grzankach rano lub wieczorem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz