piątek, 30 stycznia 2015

Grissini paluchy chlebowe


Grissini, czyli włoskie paluszki chlebowe są znakomitą przekąską na imprezę, 
lub po prostu na długi wieczór filmowy.
Przepis jest z internetu, ale wypróbowany przeze mnie.
Wszystko zjedzone!
Genialnie smakuje z zielonym pesto.




Składniki:
250 g mąki
5 g świeżych drożdży
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
½ szklanki ciepłej wody
3-4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 jajko (do posmarowania)

opcjonalnie – do posypania:
kminek, rozmaryn, sezam, sól gruboziarnista

Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru. Wlewamy do mąki, dodajemy sól. Mieszamy ręką do połączenia skladników. Na końcu wlewamy oliwę i wyrabiamy jeszcze kilka minut.
Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na dość cienki placek i przy użyciu nożyka do pizzy kroimy ciasto na wąskie plasterki, czyli na długie paluszki. Gotowe paski ciasta przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 C stopni, czekamy parę minut aż dobrze się nagrzeje.
Paluszki na blasze smarujemy rozbełtanym jajkiem i opcjonalnie posypujemy przyprawami, wedle uznania.
Tak przygotowane grissini wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na złoty kolor (około 10 minut). Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz