wtorek, 15 kwietnia 2014

Ośmiorniczki w oliwie czosnkowej


Baby octopus, aż strach się było za to zabrać, ale smak znałem z Hiszpanii, więc....
Składniki, jak widać (cebula zbędna), za to potrzebna natka pietruszki i kolendry.
Do tego olej, oliwa i sól morska.

Do garnka wlewamy sporo oleju i mocno rozgrzewamy.
Wkładamy ośmiorniczki i podsmażamy około 10 minut, aż puszczą czerwony sok i się poskręcają.


W trakcie siekamy dwa ząbki czosnku, papryczkę chili i natkę pietruszki i odrobinę natki kolendry.
Wszystkie składniki łączymy w sporej ilości oliwy w kolejnym garnku, do którego przekładamy podsmażone ośmiorniczki. 
Dusimy na małym ogniu aż zeszkli się czosnek i zmiękną ośmiorniczki.
Podlewamy białym winem.
Podajemy z pieczywem.
Sam smak i zdrowie!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz