poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Kalmary a la Romana

 Po jednej tubie na osobę będzie w sam raz.
Kalmary trzeba pokroić w krążki około 5 mm grubości.
Można lekko osolić i dodać trochę czystej wódki żeby były idealnie białe.
W naczyniu robełtać jajko. w kolejnym naczyniu trzeba wymieszać kilka łyżek mąki z przyprawą do ryb i odrobiną mąki ziemniaczanej.
W garnku rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia.
Każdy pierścień kalmara zanurzamy w jajku, a następnie obtaczamy w mące i wrzucamy na gorący olej. Smażymy partiami na złoty kolor i odsączamy na ręczniku papierowym.
Ja podaję z frytkami sałatą i sosem aioli.
Sos aioli:

4 ząbki czosnku
1 żółtko
sól, pieprz
250 ml oliwy z oliwek
1 cytryna

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Przełożyć do miski, dodać żółtko, doprawić solą oraz pieprzem i zmiksować. Nie przerywając miksowania, cienkim strumyczkiem wlewać oliwę z oliwek i miksować tak jak majonez. Dodać kilka kropli soku z cytryny i sos wymieszać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz