środa, 4 grudnia 2013

Majonez domowy

Dziś wieczorem zabrakło majonezu do sałatki, a wszystko już pozamykane.
Nie było rady - trzeba było ukręcić samemu i to po raz pierwszy w życiu.
A że za oknem pierwszy śnieg, to całkiem miło czas spędziłem na kręceniu w kuchni.

Składniki:
jajko
pół cytryny
niecała szklanka oleju słonecznikowego
łyżka musztardy
sól, pieprz, cukier
odrobina mleka

Potrzebny będzie wysoki pojemnik od blendera, do którego wbijamy wcześniej umyte jajko.
Dolewamy olej, sok z cytryny.
Dodajemy łyżeczkę soli, cukru i odrobinę pieprzu oraz łyżkę musztardy do smaku.
Wkładamy końcówkę blendera aż do dna i w tej pozycji ubijamy około 3 minuty, aż zacznie się robić majonez przy dnie.
Następnie to samo robimy od połowy pojemnika ubijając do dna aż uzyskamy gładką masę majonezu.
Dolewamy dwie łyżki chłodnego mleka i powtarzamy czynności.
Taki majonez własnoręcznie zrobiony możemy przechować w lodówce przez około 2 tygodnie.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz