wtorek, 8 października 2013

Carpaccio z marynowanego łososia

Składniki:
300g fileta ze świeżego łososia
1 pęczek sałaty roszponki lub rukoli
1 pęczek szczypiorku
1 łyżeczka zielonego pieprzu
100ml oliwy z oliwek
połówka cytryny


Filet z łososia myjemy, delikatnie osuszamy ściereczką, kładziemy na talerzu; pokrywamy warstwą grubej soli i przykrywamy. Można skropić czystą wódką, ale niekoniecznie. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Usuwamy sól, myjemy i osuszamy filet z łososia, ostrym nożem kroimy w cienkie plastry, (żeby plastry były jeszcze cieńsze, ubijamy je delikatnie pomiędzy dwiema warstwami folii do pakowania żywności). Myjemy i osuszamy szczypiorek i drobno siekamy. Sałatę oczyszczamy, myjemy w zimnej wodzie i delikatnie osuszamy ściereczką. Do słoika wciskamy sok z cytryny, dodajemy oliwę z oliwek i zielony pieprz, zakręcamy słoik i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy szczypiorek i nalewamy sos na duży płaski talerz, układamy plastry łososia i polewamy pozostałym sosem, marynujemy przez 1-2 godziny, co jakieś czas odwracamy plastry z jednej strony na drugą. Przed podaniem przekładamy plastry łososia na talerz, dekorujemy sałatą roszponką i skrapiamy marynatą.
Sprawdziłem - pyszne i ładnie wygląda.

1 komentarz: