Bardzo smaczne danie rybne kuchni portugalskiej.
Przepis dała Biedronka i zrobiłem według niego.
Oto on:
Bacalhau com natas jest jednym z najbardziej znanych zarówno w Portugalii, jak i na świecie dań przygotowywanych z suszonego dorsza bacalhau. Kremowy śmietanowy sos oraz pokrojone w kostkę ziemniaki świetnie podkreślają delikatny smak ryby.
Składniki:
• 500 g rozmrożonych poprzedniego dnia filetów z dorsza Bacalhau
• 600 ml mleka
• 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
• olej do smażenia
• 2 duże cebule drobno posiekane
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 2 łyżki mąki
• 200 ml śmietany 18%
• sól, pieprz
• gałka muszkatołowa
• tarty ser typu parmezan
Sposób przygotowania:
Dorsza gotuj w mleku przez około 10 minut. W tym samym czasie na gorącym oleju usmaż ziemniaki, aż będą jasne i miękkie. Cebulę smaż na oliwie na średnim ogniu, do zeszklenia. Odcedź dorsza (mleko zachowaj) i dodaj go do cebuli. Zamieszaj, posyp mąką i podlej mlekiem z gotowania. Gotuj na małym ogniu, często mieszając, aż do zgęstnienia. Następnie dodaj podsmażone ziemniaki oraz śmietanę i starannie wymieszaj. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową, po czym przełóż całość do naczynia żaroodpornego. Posyp tartym serem i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut, aż powierzchnia się zezłoci.
• 500 g rozmrożonych poprzedniego dnia filetów z dorsza Bacalhau
• 600 ml mleka
• 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
• olej do smażenia
• 2 duże cebule drobno posiekane
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 2 łyżki mąki
• 200 ml śmietany 18%
• sól, pieprz
• gałka muszkatołowa
• tarty ser typu parmezan
Sposób przygotowania:
Dorsza gotuj w mleku przez około 10 minut. W tym samym czasie na gorącym oleju usmaż ziemniaki, aż będą jasne i miękkie. Cebulę smaż na oliwie na średnim ogniu, do zeszklenia. Odcedź dorsza (mleko zachowaj) i dodaj go do cebuli. Zamieszaj, posyp mąką i podlej mlekiem z gotowania. Gotuj na małym ogniu, często mieszając, aż do zgęstnienia. Następnie dodaj podsmażone ziemniaki oraz śmietanę i starannie wymieszaj. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową, po czym przełóż całość do naczynia żaroodpornego. Posyp tartym serem i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut, aż powierzchnia się zezłoci.
Smaczne bardzo!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz