Składniki:
pęczek botwinki
ogórek zielony
rzodkiewki
szczypior
koper
czosnek
kefir gęsty
śmietana gęsta
bulion
jajka
sól, pieprz
Oczyszczoną botwinkę kroimy w kostkę - bulwy i czerwone części łodyg. Liście usuwamy.
Gotujemy je w niedużej ilości bulionu z przyprawami około 10 minut. Schładzamy.
W międzyczasie wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Inna szkoła mówi o starciu warzyw, ale nie polecam. Puszczą sok i będą miałkie.
Warzywa wrzucamy do wywaru z botwinki. Dodajemy kefir i dwie łychy śmietany.
I do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dodajemy posiekany koper i szczypior.
To rewelacja na letnie, upalne dni.
Koniecznie dla każdego pół jajka.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJa zamiast kefiru daje zsiadłe mleko. Mój mąż natomiast uwielbia chłodnik z ziemniaczkami i prażoną cebulka . Ma osobnym talerzu.
OdpowiedzUsuńPyszności