To moje pierwsze pierogi i udały się od pierwszego wejrzenia.
Przepis na ciasto za blogiem Magdy Gessler:
mąka
|
500 g
|
gorąca woda | 125 ml |
sól | 1 łyżeczka |
Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić
dołek, wlać do niego niewielka ilość gorącej wody i wymieszać. Następnie
zagniatać dość szybko, dodając stopniowo taką ilość wody, by otrzymać
ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde.
Podzielić ciasto na cztery części.
Trzy części odłożyć, przykryć czystą ściereczką. Pierwszą część ciasta
rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. W razie
potrzeby podsypać mąką.
Po rozwałkowaniu wyciąć szklanką krążki i napełnić je przesmażonymi wcześniej rydzami z czosnkiem i pietruszką na maśle, z odrobiną pepperoni.
Oczywiście sól i pieprz do smaku.
Dokładnie sklejamy palcami brzegi i dociskamy widelcem.
Teraz wrzucamy na wrzątek na około 10 minut.
Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Na talerzu dodajemy trochę oliwy extra virgine i posypujemy startym parmezanem.
Smacznego!
Do potraw z rydzami nie zalecam czosnku ani peperoni - to zbrodnia! - ma być czysty smak rydzów na maśle, tylko z sola i pieprzem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Oj tam. Co komu smakuje
OdpowiedzUsuń