Moje wspomnienie z wakacji. Sos mojo podawany do małych ziemniaków papas arrugas.
Ten jest czerwony, bo czerwona papryka jest bazą.
Jest też zielony na bazie zielonej papryki i kolendry.
Zwykle podawane są razem.
Doskonały dodatek do ryb, mięs, a przede wszystkim do kanaryjskich ziemniaków.
Składniki :
-1/2 czerwonej, świeżej papryki
-1 papryczka chili
-3 ząbki czosnku
-1/4 szklanki oliwy z oliwek
-2 łyżki octu winnego (najlepiej z czerwonego wina)
-sól (najlepiej morska)
3 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
-1/2 łyżeczki kuminu mielonego
-szczypta cukru
Do blendera wrzucamy paprykę pociętą na większe kawałki, ostrą papryczkę bez nasionek, paprykę mieloną, ząbki czosnku i sól.
Miksujemy zawartość kubełka, a następnie dodajemy oliwę i ocet winny i jeszcze raz całość mielimy.
Sos najlepiej odstawić do lodówki.
Uwielbiam jako dodatek do polskich gołąbków.
Takie zjednoczenie Europy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz