Wiosna się opóźnia, ale za to w kuchni już coraz cieplej.
Dziś sałatka makaronowo - tuńczykowo - bobowa.
Przepis podany przez sieciowego owada.
Smakowite bardzo.
Składniki:
makaron occhi di lupo - 400 g
oliwa z oliwek - 4 łyżki
pół posiekanej cebuli
drobno pokrojone łodygi selera naciowego - 2 szt
puszka filetów z tuńczyka w oliwie z oliwek
mrożony bób, uprzednio rozmrożony i obrany ze skórki - 200 g
filety anchois w oleju słonecznikowym - 5 szt
łyżeczka masła
garść posiekanej świeżej pietruszki
sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Makaron ugotuj al dente wg wskazówek podanych na opakowaniu.
makaron occhi di lupo - 400 g
oliwa z oliwek - 4 łyżki
pół posiekanej cebuli
drobno pokrojone łodygi selera naciowego - 2 szt
puszka filetów z tuńczyka w oliwie z oliwek
mrożony bób, uprzednio rozmrożony i obrany ze skórki - 200 g
filety anchois w oleju słonecznikowym - 5 szt
łyżeczka masła
garść posiekanej świeżej pietruszki
sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Makaron ugotuj al dente wg wskazówek podanych na opakowaniu.
W czasie, kiedy się gotuje, rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż na niej cebulę oraz seler naciowy. Dodaj bób, odsączonego z oliwy i rozdrobnionego tuńczyka oraz anchois.
Wymieszaj i smaż razem około 5 minut.
Wymieszaj i smaż razem około 5 minut.
Dodaj na koniec pietruszkę, masło oraz sól i pieprz.
Wymieszaj z ugotowanym makaronem.
Szczerze mówiąc najlepiej smakuje na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz